Pas på dit instrument – så holder det længere.

Klarinet og saxofon
Sørg for at holde mundstykket tørt. Tør mundstykke og instrumentet af med en blød klud, efter at du har spillet.
Hvis du vil have instrumentet stående fremme, skal du købe et stativ, det kan stå i. Spøg læreren om hvilket du skal købe.

Tværfløjte
Rens fløjten indvendigt med den tilhørende klud efter brug.

Violin
Undgå at sætte fingre på bue-hårene. Tør violinen af med en blød klud efter brug.

Trompet, barytonhorn og basun
Instrumenterne er bygget af en messinglegering som er et blødt metal. Vær derfor omhyggelig med, at der ikke kommer buler i instrumentet. Buler på træk, bøjler og ventiler gør det umuligt at betjene messinginstrumenterne.

Udvendig vedligeholdelse
Instrumenterne er lakeret udvendig. Du holder dem rene med en blød klud og evt. vand blandet med opvaskemiddel.

Indvendig vedligeholdelse
Musikskolen har et rensesæt til indvendig rengøring, som du kan låne.

Stemmebøjler og ventilbøjler skal ses efter mindst en gang om måneden. De skal bevæge sig let, da de ellers sætter sig fast. Smør med vaseline eller specialolie. Smør ventiler efter behov med specialolie, som udleveres sammen med instrumentet.

Trækket på en trækbasun smøres med specialcreme eller -olie. Det er praktisk at have en lille sprayflaske med vand til at sprøjte på trækket, det øger glideevnen.

Opbevar instrumenterne i transportkassen, det giver den bedste beskyttelse. Hvis du vil have instrumentet stående fremme, skal du købe et stativ, det kan stå i. Spøg læreren om hvilket du skal købe.

Guitar
Guitaren er et robust instrument. Det skal den være, når den skal holde et konstant strengetræk på 80 kg. Alligevel er der enkle regler, du skal overholde for at sikre, at instrumentet fungere tilfredsstillende.   
Stem så vidt muligt guitaren i kammertonen. Derved kommer den fulde klang til sin ret.

Udsæt ikke guitaren for ekstreme temperaturer og fugtighed. Anbring den ikke hvor der er træk, i nærheden af varmeelementer, direkte på en ydervæg eller tæt op af stueplanter. Selv om guitaren er dekorativ på en væg, har den bedre af at ligge i etuiet eller stå i et guitarstativ.

Vask og tør hænderne inden brug. Efter brug aftørrer du guitaren med en blød klud. Du kan eventuelt anvende lidt strengerens til stålstrenge. Det forlænger strengenes levetid.

Stil ikke guitaren op ad en væg eller lignende. Den vælter meget let.

Guitarens stemmeskruer har godt af en lille smule syrefri olie. Det kan for eksempel være symaskineolie. Det gør det nemmere at stemme. Snak med din lærer inden du begynder, at stramme skruer, mekanikker, stik ect.

Trommer
Det godt hvis du skifter skindene, når de begynder at blive slidte på midten (mangler maling).

Det er vigtigt at trætrommer ikke står hverken for varmt eller for koldt. De skal helst stå i en rumtemperatur mellem +7 og +25 grader, da træet ellers kan slå sig og give trommerne alvorlige skader.

Det er en rigtig god ting, hvis du tager dig tid til en gang om året at tage alle skind og skruer af. Giv skruerne en dråbe olie og sæt dem og skindene på igen. Så lever skruerne længere.

For congas og bongos og trommer der har naturskind på, så er der godt at vaske skindene af med en våd klud (kun vand) for at vaske fedt og snavs af.